29 Ekim 2015 Perşembe

Pofuduk Tava Keki


Annem hep söyler sen mutfağa girdin gireli ben pasta börek yapmayı unuttum diye.Bugün de annem illa bana kolay yapabileceğim bir iki tarif gösterde lazım olduğunda yapayım dedi.Fırından ziyade ocak üstünde birşeyler yapmak çok daha kolayına gidiyor annemin. E böyle olunca bende annem ve sizler için tavada pofuduk mu pofuduk bir kek pişirdim. Annem tarifi yazıp buzdolabına yapıştırdı misafir geldiğinde ilk başvuracağı tariflerden oldu. Siz de her zaman böyle kolay, fırına ihtiyaç duymadan yapılan pofuduk tava keki tarifini not edin çok işinize yarayacak.

Pofuduk Tava Keki Malzemeleri

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un
Sosu için:
  • 3 bardak süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao

Pofuduk Tava Keki Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri  çırpıcıyla köpürene kadar çırpalım.
  2. Un hariç diğer malzemeleri de ilave edip karıştıralım.
  3. Yavaş yavaş unu da ekleyerek kek harcımızı iyice karıştıralım.
  4. Kek harcını yağlanıp unlanmış yapışmaz bir tavaya dökelim.
  5. Tavayı bir kaç kez yere vuralım ki kek dengeli kabarsın.
  6. Alüminyum folyoyu ocakta kullanacağınız gözü kapatacak büyüklükte 4 kez katlayıp tavayı ocağa almadan önce tavayı koyacağınız gözün üstüne koyun.Tavayı bunun üzerine koyun.
  7. Ocakta orta boy gözü kullanın ve en kısığa getirin.
  8. Kullanacağınız kapakta delik varsa bir peçete yardımıyla resimdeki gibi kapatın.
  9. Benim kekim 40 dakikada pişti.
  10. Pişen keki 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına ters çevirin.
  11. Üzerine yukarıdaki sos malzemeleriyle sosunuzu pişirip ılıkken dökün.
  12. İsterseniz soğuduktan sonra krem şantiyle de süsleyebilirsiniz.
Afiyet şifa olsun...














Devamını Oku »

26 Ekim 2015 Pazartesi

Bol Vitaminli Bulgur Çorbası



Selamun aleyküm sevgili takipçilerim
 Neredeyse etrafımızda ki üç kişiden birinin soğuk algınlığı ve griple uğraştığı şu günlerde bu çorbayı yapmanın tam zamanı! Vitamin deposu, hastalıkta sizi Allah'ın izniyle ayağa kaldıracak bir çorba.
Biz bu çorbayı sadece hastalık zamanları değil özellikle kışın severek bol bol tüketiyoruz.
  • 1 çay bardağı pilavlık iri bulgur
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı  domates salçası
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • 4-5 su bardağı su
  1. Soğanı yemeklik ince ince doğrayalım
  2. Patatesi küp küp doğrayalım.
  3. Tencereye tereyağı alalım.
  4. Eriyen tereyağın içerisine soğanları alalım,
  5. Sarımsağıda tencerenin içerisine rendeleyelim.
  6. Soğan ve sarımsağı biraz yağla kavuralım.
  7. Salçayı ve patatesleride ekleyip şöyle biraz karıştırıp suyunu ilave edelim.
  8. Bulgur ve tuzunu ekleyip karıştıralım ve pişmeye bırakalım.
NOT:  Siz sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.Ve su miktarını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.









Devamını Oku »

22 Eylül 2015 Salı

Kışlık Şeftali Kompostosu Yapımı

Bu nefis kompostolar oğlum için inşallah! :) 19 aylık oğlumun en sevdiği meyvelerden şeftali!O yüzden bende kış için şeftali kompostolarımı hazırladım.Rabbim sağlıkla yemeyi nasip etsin inşallah...
Ben bu ölçülerde yarım litrelik(500 ml)  6 kavanoz komposto elde ettim.


  • 3 kg şeftali( çok yumuşak olmayanlardan)
  • 2 lt su
  • 1.5 su bardağı şeker




  1. Şeftalileri yıkayıp kabuklarını soyalım.
  2. İstediğimiz şekilde şeftalileri doğrayalım.
  3. Doğradığımız şeftalileri tencereye alalım.
  4. Üzerine şeker ve suyunuda ilave edelim.
  5. Kompostomuz kaynayıp şeftaliler rengini ve lezzetini suyuna vermeye başladıktan bir süre sonra tencereyi ateşten almadan kaynar halde kavanozlara doldurup hemen kapağını sıkıca  kapatalım ve bir örtünün üzerine ters çevirelim.   
  6. Bu şekilde 1 gün hiç ellemeden kavanozları bekletin.
  7. 1 günün sonundan kavanozlarınızı kaldırıp kapağnı bir kere daha sıkıp serin bir yerde muhafaza edin.   
NOT: Kompostonuzun bozulmadan daha garanti bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız ayrı bir tencerede suyun içinde kavanoz kapaklarını kaynatın ve kapaklar da sıcakken kavanozları sıkıca kapatın.Bu şekilde 2 yıl hiç bozulmdan kompostonuzu muhafaza edebilirsiniz.( Kapaklar daha önce kullanılmamış sıfır kapak olacak)








Devamını Oku »

Biber Turşusu Yapımı

Selamunaleyküm değerli takipçilerim! Hepimizin gönüllerinde bir hüzne sebep olan şu kara günler inşallah en kısa sürede son bulacaktır! Böyle ümit ediyoruz; çünkü Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor: “Onlar, korku ve ümit içinde Rablerine dua ederler.” (Secde16).Yani hem dillerimizden dualar düşmemeli,ellerimiz semadan inmemeli ama hep ümit içerisinde olmalıyız ki Rabbim inanarak yaptığımız duaları kabul etsin...
Rabbim!
Ülkemizi terör belasından kurtar!
Devletimize ve askerimize güç kuvvet ver!
Ülkemiz üzerinde dönen bütün oyunları boz!
Sen milletimizi felaha ulaştır!  Amin...

Uzun bir aradan sonra bekleyen tariflerimi sizlerle paylaşmak istedim! Uzun diyorum çünkü yaklaşık 1 ay oluyor ben turşularımı yapalı.Aslından zamanı geçmiş değil çoğu kişi daha yeni kış hazırlıklarını yapmaya başladı.Biz trabzona gideceğimiz için yola çıkmadan bütün hazırlıkları bitireyim istedim.Çünkü önümüzdeki hafta kurslar açılıyor ve bir taraftanda taşınma hazırlığı içerisindeyiz yani anlaycağınız tatlı bir koşturmaca beni bekliyor!:)


Not: 4 litrelik kavanoz için.

  • 3 bardak üzüm sirkesi
  • 2 yemek kaşığı limon tuzu
  • 6 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 10-20 diş sarımsak
  • su
  • 1 kg biber


  1. Biberleri yıkayalım ve bir bıçakla biberlere küçük kesikler atalım
  2. Biberleri soyulmuş sarımsaklarla beraber kavanoza dolduralım
  3. Üzerine sirke,limon tuzu,kaya tuzu ve suyunu da  ekleyelim.
  4. Serin bir yerde muhafaza edelim.
Afiyet şifa olsun!








Devamını Oku »

29 Ağustos 2015 Cumartesi

Kremalı Sandiviç Kek


Sevgili takipçilerim Allah'ın selamı hepinizin üzerine olsun!..
Sizlere bayılacağınız,yapmaktan zevk alacağınız sevdiklerinizinde yemekten zevk alacakları çok kolay bir tarif hazırladım.Yine uzun zamandır aklımda olan ama gerçekleştiremediğim fikirlerimdendi. Dün mutfağa girip sizler için tarifimi hazırladım.Ailecek bayıla bayıla yedik.Bir kaç saat sonra mutfağa gelip tekrar sandiviçlerden isteyenler oldu ama ne yazıkki bütün kekler zaten sofra da bitmişti:) Ben de bu kadar beğenilen bu tarifimi hiç bekletmeden sabırsızlıkla bugün sizlerle paylaşıyorum.Size ve sevdiklerinize şimdiden afiyet olsun!

Kek İçin:
  • 1 adet yumurta
  • 1 türk kahvesi fincanı şeker
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması İçin:


  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 poşet sade krem şanti
Üzeri için:
  • Hindistan cevizi





  1. Önce muhallebi için krem şanti hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıp iyice karıştırarak pişirin.
  2. Muhallebi ılıdıktan sonra bir poşet krem şantiyi pişirdiğimiz muhallebiye ekleyip karıştıralım.
  3. Kek için un hariç bütün malzemeleri bir kaba alın ve karıştırın
  4. Daha sonra unu da ekleyerek iyice çırpın.
  5. Yapışmaz bir tavaya biraz yağ damlatıp peçeteyle tavanın her tarafını yağlayın.
  6. Orta ateşte ısınmış olan tavaya kek harcımızdan birer kaşık koyalım.Sakın kaşıkla döktükten sonra düzeltmeye çalışmayın o kendisi yayılıp şeklini alacaktır.
NOT: 
Pişirme Şekli: Kek harcımızdan tavaya birer kaşık döküyoruz ve kekimiz göz göz olunca tavadan alıyoruz.Yani kekimizin sadece tek tarafını pişiriyoruz.Ve pişen her kekimizi bir poşetin içine üst üste gelmeyecek şekilde yerleştiriyoruz.Bunu yapmamızın sebebi keklerimiz poşetin içinde yumuşak kalıyor ve sandiviçlerimizi yaparken keklerimiz kırılmıyor.
  1. Bu şekilde her seferinde bir damla yağı tavaya koyup peçeteyle yağlayarak birer kaşık harçtan dökerek harcımız bitene kadar pişirelim.
  2. Pişen keklerimizin her birine kaşıkla kremamızdan koyarak sandivicimizi katlayalım.
  3. Dışta kalan muhallebi olursa elimizle sıyırıp düzeltelim
  4. Muhallebili kısmı hindistan cevizine batıralım ve servis kabımıza alalım.
NOT: Sandiviç keklerimizi bir gün önceden yapıp dolapta saklayabiliriz.Yalnız saklarken üzerini poşet veya streç film yardımıyla örtün yada kapalı bir kapta saklayın ki yumuşaklığını korusun kurumasın.

Afiyet şifa olsun!














Ayrıca yeni tarifim olan ve çok beğenilen pofuduk tava keki tarifine bakmanızı öneririm.
Devamını Oku »

26 Ağustos 2015 Çarşamba

Anne Kurabiyesi( Sıvıyağ ile)


Bu kurabiye sizi çoook eskilere götürecek!Annemiz,teyzemiz,halamız da bir zamanlar daha çocukken yediğimiz o kokusu burnumuzda tüten kurabiyeler varya işte tam da o kokusuna,tadına hasret kaldığınız kurabiyeler bunlar! Ayrıca margarinsiz veya tereyağsız bir kurabiyenin lezzetsiz olacağını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz! Neyse ben lafı fazla uzatmayım siz tarifi uygulayıp tadına bakınca tüm söylediklerimi daha iyi anlayacaksınız:)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta(sarısı içine beyazı dışına)
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
  • Yaklaşık 3.5 su bardağı un
  • Üzeri için toz şeker
  1. Önce bütün sıvı malzemeleri karıştırma kabına alıp iyice karıştırın
  2. Daha sonra pudra şekeri,kabartma tozu,tuzu ve nişastayı ekleyin ve karıştırın.
  3. Unumuzuda yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp üzerini önce yumurta akına sonra şekere batıralım.
  5. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyelerimizi yerleştirip 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirmeye başlayalım.
  6. Kurabiyelerimiz kabarmaya başlayınca fırının ısısını 150 dereceye düşürelim
  7. Kurabiyelerimiz iyice pembeleşince fırından çıkaralım.
NOT:Kurabiyeler sıcakken içi yumuşak olabilir ve bu sizi pişmemiş yanılgısına düşürmesin.Kurabiyelerimiz soğudukça istenilen sertliğe ve çıtırlığa kavuşacaktır.:)

AFİYET ŞİFA OLSUN!..





Devamını Oku »