Herkes tarafından reçelin en sevilen çeşididir herhalde çilek reçeli:) Çocukken annem kilolarla reçeller yapardı ve özellikle kışın kahvaltılarda yemeyi çok severdik!Hele kardeşim tam bir reçel canavarıydı:)
Şimdilerde bizler çocuklarımıza yapar olduk annemizden öğrendiğimiz usullerle:)
Çilek mevsimi geçmeden de sizlerle paylaşmak istedim çilek reçeli tarifimi:)
- 1 kg çilek
- 1 kg şeker
- 2-3 damla limon veya limon tuzu
- 1 çay bardağı su
- Çilekleri ayıklayıp yıkayalım ve reçelimizi kaynatacağımız tencereye koyalım.
- Ben çilekler çok büyük olmadığı için doğramadan bütün olarak kullandım siz isterseniz ikiye bölebilirsiniz.
- Çileklerin üzerine şekeri koyup 3-4 saat sulanmasını bekleyelim.( en güzeli akşamdan hazırlayıp sabaha kadar sulanmasını beklemektir)
- Dinlenen ve sulanan çileklerimizin üzerine bir çay bardağı suyuda ilave edip ocakta kaynamaya bırakalım.
- Orta ateşte 10 dakika kadar kaynayan reçelden yumuşayan çilekleri bir delikli-kevgir yardımıyla tabağa çıkaralım
- Reçelin kalan suyuda 5 dakika daha kaynayınca içerisine limon suyunu ilave edeli.
- Çilekleri de ilave edip ocağın altını kapatalım.
NOT:
- Şeker miktarını kiloyla ölçemiyorsanız kendinize ölçü olarak bir kap belirleyin ve o kapla önce çileği ölçün, sonrada kapla ölçtüğünüz çilek kadar şeker ekleyin.
- Çilekleri önceden çıkarmamızın sebebi ise; eğer sonuna kadar çilekler reçelin içinde kaynarsa çilek sertleşir.
- Eğer reçeli şimdi yemeyip kışa saklıyacaksanız bir cam kavonoza reçel kaynar kaynamaz reçeli doldurun ve kavonozu ters çevirip soğuyuncaya kadar bekletin.Böylece reçelinizi buzdolabına koymadan dışarıda rahatça uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder