Kültürümüzde bir hanımefendinin kahveyi köpüklü ve kıvamlı yapabilmesi çok önemli bir ölçüttür. Birisine türk kahvesi pişirip ikram ettiniz. Kahvenizi tadan kişi kahvenin köpüğü ve kıvamı hakkında mutlaka yorum yapacak ve size bir puan verecektir. Bu Türk Kahvesine has bir durumdur. Başka bir ikramınızda bu kadar keskin bir değerlendirmeye tabii tutulmazsınız. Hal böyle olunca Türk Kahvesini iyi yapabilmenin önemi de artıyor.
Kahvenizi mutlaka hava almayan bir kapta saklayın. Hava alan Türk Kahvesi o kendine has kokusunu ve rayihasını kaybedecektir. Uzun zaman önce almış olduğunuz kahve ile gerçek lezzetinde bir türk kahvesi pişiremezsiniz. Bunu çoğunuzun bildiğini varsayarak kısa tutuyorum.
İşte bunu çok fazla duymamışsınızdır. Kahveyi pişirmeden önce şekerle beraber döverseniz kahveniz daha köpüklü olacaktır.
Eğer imkanınız varsa kahvenizi mutlaka közde pişirin. Közün ısısı cezveye ocak ateşinden daha dengeli bir biçimde yayılır ve kahvenin daha güzel ve ağır ağır pişmesini sağlar.
Ev ortamında közde pişirmeniz zor olabilir ama aynı etkiyi kısık ateşte ağır ağır pişirerek elde edebilirsiniz.
Pirinç ya da bakır cezve her zaman için en iyisidir. Kahvede yanıksı bir tat oluşmasını büyük ölçüde önler. Kahveniz daha kıvamlı pişer.
En çok tavsiye edilen ölçü 1 fincan suya 2 tepeleme çay kaşığı türk kahvesidir. Şeker oranını da şöyle anlatayım. Attığınız kahve kadar şeker eklerseniz şekerli olur. Attığınız kahvenin yarısı kadar şeker eklerseniz orta olur. Şu bilgiyi de aklınızdan çıkarmayın şekerli kahve her zaman daha çok köpürür.
Çoğu kişi bu konuda yanlış bilgilere sahiptir. Ancak şunu unutmayın. Fokur fokur kaynatırsanız köpük denen bir şey kalmaz. Ayrıca kaynayan kahve acır. Kahve hafif kabarır. Kaynayacak gibi olur. İşte o zaman alın kahvenizi. Daha kıvamlı olsun isterseniz kahve kabardığında ocaktan çekin biraz bekleyin ve tekrar ocağa koyun. Bunu üç kez tekrar edin.
Kesinlikle Türk Kahvesine çok yakıştığını düşündüğüm farklı bir tat. Mutlaka bir kez deneyin ve kahvenizi pişirirken vanilya ekleyin. Evet bildiğimiz keklerde pastalarda kullandığımız 10lu paketler halinde satılan vanilyalardan bahsediyorum. Misafirleriniz mutlaka içine ne kattığınızı soracaktır. Dilerseniz bu sırrı kendinize saklayın ;) Kahveyi pişirirken bitter çikolata da ekleyerek kahve menünüzü çeşitlendirebilirsiniz. Ayrıca yumuşak bir içim isteyenlerin fincanına bir çay kaşığı süt eklemeyi unutmayın.Diğer seçenekler olarak Kakule ve Damla Sakızı da ekleyebilirsiniz.
Arkadaşlar kahve bir kez karıştırılır. Yalnızca soğuk suya şekeri ve kahveyi eklediğimizde şekerin karıştığından emin oluncaya kadar karıştırınız.
Cezvemizin üzerinde göz göz köpükler oluştukça bunları fincanımıza alıyoruz. Bu sayede hem köpüklerimiz bol oluyor hem de her fincana eşit köpük dağılımını sağlıyoruz. Bir dipnot: Zor beğenen arkadaşlarınızın ya da kaynanalarınızın fincanına torpil geçmenizde fayda var :)
Çoğumuz çay yaparken tatlı su kullanmaya çok dikkat ederiz ancak iş kahveye gelince musluktan dolduruveririz. Olmaz arkadaşlar. Su da kahvenin lezzetini önemli ölçüde etkiler. Ayrıca suyunuz da mutlaka soğuk olsun. Su ne kadar soğuk olursa o denli iyi köpürür.
Hani çay doldururken bardakda kaynar suyu gezdirerek yaptığımız işlem var ya. İşte onun aynısını yapmakta fayda var. Özellikle 5-10 fincan kahve hazırlıyorsanız siz servis edene kadar kahvenizin soğumasını önler.
Bilenler bilir kumda pişen kahvenin çok ayrı bir lezzeti vardır. Bunu evde yapmanız biraz zor olabilir ancak kumda kahve yapan bir yerde tadına bakmanızı tavsiye ederim. Nasıl yapıldığını ben anlatmayayım siz izleyin. Buyrun.
Evet arkadaşlar böyle bir yöntem de var.Özellikle Arnavutlara has bir yöntem olarak bilinir. Buyrun izleyin nasıl yapılıyor.
Türk kahvesini bol köpüklü ve kıvamlı yapmak için nelere dikkat etmeliyim sorusunu sormaya başladığınızda herkes sizlere farklı ipuçları verecektir. Herkesin kendince püf noktaları var. Biz tüm bu püf noktalarını yazımızda toparlamaya çalıştık. Umarım faydalı olur. Bu yazımızdaki tüm faktörleri dikkate aldığınızda artık siz de mükemmel türk kahvesi yapabileceksiniz :)
Kahveniz taze olsun
Kahvenizi mutlaka hava almayan bir kapta saklayın. Hava alan Türk Kahvesi o kendine has kokusunu ve rayihasını kaybedecektir. Uzun zaman önce almış olduğunuz kahve ile gerçek lezzetinde bir türk kahvesi pişiremezsiniz. Bunu çoğunuzun bildiğini varsayarak kısa tutuyorum.
Kahvenizi Şekerle Dövün !
İşte bunu çok fazla duymamışsınızdır. Kahveyi pişirmeden önce şekerle beraber döverseniz kahveniz daha köpüklü olacaktır.
Közde Pişen Kahveye Kimse Hayır Demez !
Eğer imkanınız varsa kahvenizi mutlaka közde pişirin. Közün ısısı cezveye ocak ateşinden daha dengeli bir biçimde yayılır ve kahvenin daha güzel ve ağır ağır pişmesini sağlar.
Közde Pişiremiyorsan Kısık Ateşte Pişir
Ev ortamında közde pişirmeniz zor olabilir ama aynı etkiyi kısık ateşte ağır ağır pişirerek elde edebilirsiniz.
Cezve Faktörü Çok Önemli !
Pirinç ya da bakır cezve her zaman için en iyisidir. Kahvede yanıksı bir tat oluşmasını büyük ölçüde önler. Kahveniz daha kıvamlı pişer.
Ölçüye Dikkat !
En çok tavsiye edilen ölçü 1 fincan suya 2 tepeleme çay kaşığı türk kahvesidir. Şeker oranını da şöyle anlatayım. Attığınız kahve kadar şeker eklerseniz şekerli olur. Attığınız kahvenin yarısı kadar şeker eklerseniz orta olur. Şu bilgiyi de aklınızdan çıkarmayın şekerli kahve her zaman daha çok köpürür.
Kesinlikle Fokur Fokur Kaynatmayın !
Çoğu kişi bu konuda yanlış bilgilere sahiptir. Ancak şunu unutmayın. Fokur fokur kaynatırsanız köpük denen bir şey kalmaz. Ayrıca kaynayan kahve acır. Kahve hafif kabarır. Kaynayacak gibi olur. İşte o zaman alın kahvenizi. Daha kıvamlı olsun isterseniz kahve kabardığında ocaktan çekin biraz bekleyin ve tekrar ocağa koyun. Bunu üç kez tekrar edin.
Farklı Bir Tat Arayanlara “Vanilya, Bitter Çikolata, Kakule, Damla Sakızı yada Süt”
Kesinlikle Türk Kahvesine çok yakıştığını düşündüğüm farklı bir tat. Mutlaka bir kez deneyin ve kahvenizi pişirirken vanilya ekleyin. Evet bildiğimiz keklerde pastalarda kullandığımız 10lu paketler halinde satılan vanilyalardan bahsediyorum. Misafirleriniz mutlaka içine ne kattığınızı soracaktır. Dilerseniz bu sırrı kendinize saklayın ;) Kahveyi pişirirken bitter çikolata da ekleyerek kahve menünüzü çeşitlendirebilirsiniz. Ayrıca yumuşak bir içim isteyenlerin fincanına bir çay kaşığı süt eklemeyi unutmayın.Diğer seçenekler olarak Kakule ve Damla Sakızı da ekleyebilirsiniz.
Devamlı Karıştırmayın !
Arkadaşlar kahve bir kez karıştırılır. Yalnızca soğuk suya şekeri ve kahveyi eklediğimizde şekerin karıştığından emin oluncaya kadar karıştırınız.
Köpükleri Fincana Alın
Cezvemizin üzerinde göz göz köpükler oluştukça bunları fincanımıza alıyoruz. Bu sayede hem köpüklerimiz bol oluyor hem de her fincana eşit köpük dağılımını sağlıyoruz. Bir dipnot: Zor beğenen arkadaşlarınızın ya da kaynanalarınızın fincanına torpil geçmenizde fayda var :)
Su Çoook Çok Çok Önemli
Çoğumuz çay yaparken tatlı su kullanmaya çok dikkat ederiz ancak iş kahveye gelince musluktan dolduruveririz. Olmaz arkadaşlar. Su da kahvenin lezzetini önemli ölçüde etkiler. Ayrıca suyunuz da mutlaka soğuk olsun. Su ne kadar soğuk olursa o denli iyi köpürür.
Fincanınızı Isıtın
Hani çay doldururken bardakda kaynar suyu gezdirerek yaptığımız işlem var ya. İşte onun aynısını yapmakta fayda var. Özellikle 5-10 fincan kahve hazırlıyorsanız siz servis edene kadar kahvenizin soğumasını önler.
Siz Hiç “Kumda Kahve” Pişirdiniz mi?
Bilenler bilir kumda pişen kahvenin çok ayrı bir lezzeti vardır. Bunu evde yapmanız biraz zor olabilir ancak kumda kahve yapan bir yerde tadına bakmanızı tavsiye ederim. Nasıl yapıldığını ben anlatmayayım siz izleyin. Buyrun.
Siz Hiç “Fincanda Kahve” Pişirdiniz mi?
Evet arkadaşlar böyle bir yöntem de var.Özellikle Arnavutlara has bir yöntem olarak bilinir. Buyrun izleyin nasıl yapılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder